Ароматерапия чрез масаж

Един от начините на приложение на ароматичните вещества е масажът.

Масажът е ефективен метод за поддържане и запазване на здравия и свеж вид на лицето и тялото. Той включва комплекс от различни по характер и сила механични движения, извършени с ръцете, оказващи благоприятно въздействие върху кожата, подлежащите тъкани, нервите, кръвоносните и лимфните съдове. Масажът действа и по рефлекторен път чрез множеството нервни рецептори. Той активира кожното кръвообращение, разширява кръвоносните съдове и предизвиква обилен приток на кръв в тъканите, в резултат на което се подобрява снабдяването им с хранителни вещества и кислород. Нормализират се всички физиологични функции на кожата - отделянето на пот и мастен секрет, подобрява се оттокът на лимфа и се стимулира обмяната на веществата.

Масажът може да бъде лечебен -при местни и общи заболявания, спортен - за по-бързо отстраняване на мускулната умора, при подготовка за големи мускулни натоварвания и козметичен- за премахване на козметични дефекти и разкрасяване.

Аромамасажът съчетава терапевтичното действие на масажа с благотворните свойства на етеричните масла приети чрез кожата и обонянието. При аромамасажа се използват масажни смеси като: маслени извлеци от ароматни растения или смес от растителни глицеридни и етерични масла. Нанесени с помощта на масажа и възприети от кожата, биологично-активните вещества попадат в кръвта и лимфата, оказват влияние на вегетативните функции, хормоналния баланс, сетивата, емоциите и настроението. Така чрез аромамасажа се постига нежно възстановяване и хармонично общуване между тяло и душа.

Чудесна грижа за кожата на лицето е масаж с подходяща комбинация от масла. Масажът повишава силата на мускулите и тяхната еластичност, като не позволява отпускането на лицевата мускулатура и по този начин предотвратява образуването на бръчки. Под влияние на ценните съставки на етеричните и растителни глицеридни масла, кожата става мека, еластична и свежа. Добре е масажът да се предхожда от топлинна процедура - парна баня или горещи компреси с билкови отвари. Топлите пари разширяват порите, усилват кръвообращението и съдействат за максимална ефективност на масажа.

Редовното масажиране на тялото закалява и повишава защитните сили на организма. Най-добър лечебен и козметичен ефект от масажа се получава при използване на различни етерично-маслени смеси. Така маслата проникват през кожата и действат целебно при отоци, мускулни спазми, простуди и кашлица, сраствания на тъканите след нараняване, болки в корема и образуване на газове и др. Разтриването подобрява кръвообращението на кожата и тъканите, тонусана мускулите, стимулира функцията на кожата. Извършва се чрез спокойни, концентрични движения по цялото тяло или само на отделни части от него.

Масажът на скалпа е особено полезен при косопад и може да се съчетае с грижите за косата. В корените на косата се втрива подходяща комбинация от етерични и базови масла и леко с върха на пръстите се масажира кожата на скалпа. Масажът започва от тила нагоре към темето, след което се разтрива енергично. Резултатът е подхранена кожа, бляскава коса и чувство за отмора и лекота.

Аромамасажът оказва изключително благоприятно въздействие върху организма - успокоява нервната система, премахва умората, създава чувство за бодрост и тонизира целия организъм. Под влиянието на масажа рефлекторно се подобрява общото състояние на организма, повишава се жизнеността, увеличава се работоспособността и се подобрява сънят.

В нашият магазин можете да откриете специално подбрани комбинации от етерични и растителни глицеридни масла подходящи за масаж на лице и тяло както и отлични масла за коса.

Серия за лице „Етерика“ – скъпоценна грижа за всеки тип кожа

Серия за тяло „Етерика“ – за здрава и елегантна фигура

Серия за коса „Етерика“ – за жизнена и блестяща коса

Публикувано от Георги

Свързани статии

Тест за чувствителност към етерични масла

Използването на растения за лечение на болести е старо колкото човешката раса, а може би и повече. Приложението на етеричните масла е традиция на съхраненото през вековете познание за билките. Но ароматерапията е нещо повече от хубавите ухания.

коментари по тази статия - Виж коментарите
Приложение на ароматерапията
Ароматите, които се отделят от растенията и се разпространяват във въздуха, съдържат различни биологично активни вещества. Човешкият организъм абсорбира от 3 до 4 мг ароматни органични вещества в рамките на едно денонощие, което к..
коментари по тази статия - Виж коментарите
Ароматните вани са водни процедури съчетаващи животворното действие на водата с целебната сила на ароматните масла. По изключително приятен начин те влияят благотворно на целия организъм. Освежават, ободряват, тонизират или успоко..
коментари по тази статия - Виж коментарите
Ароматерапията е форма на алтернативна медицина и клон на фитотерапията, която използва етерични масла от различни части на растението, но най-вече цветя, листа и кори. Естествените масла се използват за облекчаване на различни за..
коментари по тази статия - Виж коментарите

коментари към "Ароматерапия чрез масаж"